Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Bánáti István @ 2016. június 22. - 19:27 :: 18819 megtekintés :: Bethlen (Általános), Bethlen (Gimnázium), Általános információk

BESZÁMOLÓ

„HATÁRTALANUL” – KELET-FELVIDÉKI BARALNGOLÁSOK

2016. MÁJUS 19-21.

7. ÉVFOLYAM (50 GYEREK ÉS 5 KÍSÉRŐTANÁR)

 

1 nap. (csütörtök): Nagy várakozással, de kissé álmosan reggel 6 órakor indultunk el kelet-felvidéki utunkra. Még az indulás előtt egyeztetettünk idegenvezetőnkkel és több időpontot előre lefoglaltunk az egyes helyszíneken, így a teljes program napi beosztását ez is átrendezte.

Először Betlér gyönyörű vadászkastélyát látogattuk meg, ahol a diákok megismerkedhettek az Andrássy család történetével és fényűző életével.

Azután Rozsnyóra utazunk, ahol felkerestük a helyi Fábry Zoltán Alapiskolát. Rövid ismerkedés és előadás után – amelyből nem hiányzott egy igazi palóc mesemondó sem - közösen elültettük az iskola udvarán a barátság fáját és végigjártuk az iskola zegzugos épületét. Ezt követően rövid városnézésre indultunk. A Ferences templom, tűztorony megtekintése után felkerestük Kossuth Lajos szobrát is. Itt tanári előadás keretében felidéztük Kossuth Lajosról tanultakat és II. Rákóczi Ferencről tanultakat is, hiszen a fejedelem egy ideig innen Rozsnyóról irányította a kurucok mozgalmát és az általa elfoglalt országrészeket.

Aznapi programunk következő állomása Igló volt, mely a Szepesség második legnagyobb városa. Európa legnagyobb nyújtott orsó formájú főterét díszíti a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt plébániatemplom. Steindl Imre tervei szerint újjáépített süvege Szlovákia legmagasabb templomtornya.

A város megtekintése után a következő állomásunk Márkusfalva volt. Felejthetetlen élmény nyújtott a rokokó stílusú főúri kastély látogatása. Várát 1284-ben építették, majd a XIV. században gótikus palotával bővítették. 1528 novemberében a Máriássyakkal torzsalkodó lőcseiek megostromolták és miután kirabolták, felgyújtották.

Következő megállónk Szepesszombat volt. Fő látnivalói közé tartozik a későromán stílusú Szent György templom Lőcsei Pál mester alkotásaival, a reneszánsz harangláb és a Tátraaljai Múzeum. Rövid sétát tettünk a belvárosban.  A városnak hangulatos reneszánsz-barokk főtere van, melyet XV-XVII. századi polgárházak szegélyeznek. A város a trianoni békeszerződés előtt Szepes vármegye Szepesszombati járásának székhelye volt. Itt köszöntött ránk az este.

Nem volt más hátra, mint sötétedés előtt elérni Tátralomnicot, ahol szállás és vacsora várt minket. A vacsora után beszélgettünk a gyermekkel a felvidéki szórványban élő magyarság helyzetéről. Sokan nagyon éretten és megfontoltan fejtették ki a véleményüket ebben a témában.

2. nap (péntek): Reggel a Tátra havas hegycsúcsai alatt ért minket. A reggeli után Késmárkra utaztunk. Megtekintettük idegenvezetőnk kalauzolásával nemcsak a Thököly várat, hanem a dicső fejedelem sírját is. A városnézés utolsó állomásaként, a híres fatemplomot és a mellette álló új evangélikus – keleti jegyeket viselő – templomot látogattuk meg. Ezek a különleges építészeti alkotások is maradandó élménnyel ajándékoztak meg minket.

Ezután Dobsinára utaztunk. A Dobsinai-jégbarlang Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként 2000 óta a Világörökség része. A barlang hossza 1483 m, s egy 21 km hosszú barlangrendszer részét képezi. Barlanglátogatás, ahol rendhagyó földrajzóra keretén belül felidéztük a kialakulásáról tanultakat.

Rövid kitérőt tettünk Csütörtökhelyre, felkerestük a Szent László plébániatemplomot mely egybeépült a Szapolyaiak temetkezési kápolnájával. A magyarországi gótikus építészet egyik legtökéletesebb, legarányosabb alkotásaként tartják számon. A város a vásárait csütörtöki napon tartotta, erről kapta a nevét. Itt tanulói kiselőadásokat hallgatunk meg az Árpád-házi magyar királyokról.

Most egy hosszabb buszút következett, majd Szepesolaszin keresztül érkeztünk meg Szepes várához, amely a szepesi főispánok székhelye volt a XVII. század végéig. A várban született Szapolyai János magyar király. Ö volt egyben a vár utolsó Szapolyai tulajdonosa is. A várból csodálatos a kilátást szinte az egész Szepességre és a híres Branyiszkói-hágóra is. (Ez az egyedülálló műemlék rajzversenyünk indulóit is megihlette.) A várban kalauzunk nemcsak idegenvezetőnk volt, hanem egy palóc nyelvű hangos ismertető is, aki ízes magyarsággal segített minket a várhoz kapcsolódó legendák megismerésében.

Este 6 óra volt, mire leértünk a várhegyről. Sietve indultunk vissza Tátralomnicra, ahol finom vacsora várt minket. A gyerekek este 10 óra után már elcsendesedtek, hisz elfáradtak a tartalmas és élményekkel teli nap végére.

3. nap (szombat): Reggeli után folytattuk kirándulásunkat. Felvidéken tizenkét, a turisták által is látogatható barlang található, közülük a Bélai cseppkőbarlangot kerestük fel. A cseppkövek lenyűgöző látványa minden gyermeket elbűvölt.

Ezután Lőcsére utazunk, melynek belvárosa az UNESCO világörökség listáján is szerepel. Városnézésre indultunk, mely során felkeressük a Szent Jakab templomot, mely sokak szerint a történelmi Magyarország legszebb temploma. Főoltára Lőcsei Pál mester alkotása, ami a világ egyik legszebb és legnagyobb gótikus oltára. Körbejártuk a Főteret, megtekintettük a városházát, a szégyenketrecet és a Thurzó-házat is. (A városban játszódik Mikszáth Fekete város című regénye. Erről bővebben hallhattunk az itt elhangzott kiselőadásban.)

Következő állomásunk Eperjes volt. Hosszú, lencse alakú főutcáján egész házsorok pompáznak a felső magyarországi reneszánsz stílusában, amelyet a gazdagon tagolt, csipkézett koronázattal ékes oromfalak jellemeznek. A XVI. században ez a kereskedőváros a virágkorát élte. A trianoni békeszerződésig Sáros vármegye székhelye volt.  A várost játékos versenyben ismerték meg a diákok. Csapataik becikázták a belvárost és szelfikkel igazolták a feladatok teljesítését.

Három napos utazásunk záróakkordja a kassai városnézés volt. Fő utca forgataga, városi színház pompás épülete, Andrássy-palota épületét is útba ejtettük. Ezután Rákóczi rodostói házának másolatát néztük meg, ahol a Fejedelem által készített eredeti bútorokat láthattuk. Együtt elemeztük a kor életkörülményeit, majd rendhagyó történelem óra keretében felidéztük a Fejedelem szabadságharcban és magyar történelemben betöltött szerepét. Az épület elé 2006-ban szobrot állítottak II. Rákóczi Ferencnek. A dóm altemplomában temették el 1906-ban a Rodostóból hazahozott II. Rákóczi Ferenc hamvait, ahol mi is leróttuk kegyeletünket.

Élményekkel telve szálltunk buszra. A hazaúton – Hidasnémetinél léptük át a határt - összegeztük a kirándulás tapasztalatait. Mindannyian hitet tettünk amellett, hogy ezt a programot intézményünk folytatni fogja, hiszen ez óriási segítség magyarságtudatunk megőrzéséhez és erősítéséhez. Budapestre, iskolánk elé az esti órákban érkeztünk meg, ahol már a gyermekek szülei és hozzátartozói vártak minket.

 

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés